Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες άνω των 50€ και μέχρι 5kg

Ελληνικά κρασιά

Ελληνικά κρασιά

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η ιστορία του κρασιού στην Ελλάδα είναι η ίδια η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Γιατί πέρα από βασικό είδος διατροφής, το κρασί είναι απόλυτα συνυφασμένο με κάθε πτυχή του ελληνικού βίου, κοινωνική, οικονομική, πνευματική, θρησκευτική, καλλιτεχνική. Η ιστορία του ελληνικού κρασιού καλύπτει μία τεράστια, συνεχόμενη περίοδο καλλιέργειας αμπελιών και την παραγωγής οίνου. Και ενώ η άμπελος ήρθε από άλλη περιοχή, στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε, βλάστησε, λατρεύτηκε και έγινε ένα με τη ζωή των ανθρώπων για 4 σχεδόν χιλιετίες.

Ευρήματα στην Κρήτη ηλικίας πάνω από 3 χιλιετίες αλλά και όλα τα ευρήματα στα μινωικά ανάκτορα φανερώνουν τη γνώση και την οινική κουλτούρα των Μινωιτών. Οι ανασκαφές σε Σαντορίνη και Μυκήνες, το κελάρι στην Πύλο, οι διάσπαρτοι ληνοί στη Μακεδονία, οι χιλιάδες αμφορείς και αγγεία του πότου δείχνουν πόσο σημαντικό ήταν το κρασί στον Ελλαδικό χώρο.

 

 

Τα πανάρχαια ευρήματα συμβαδίζουν με την παράδοση που πέρασε από γενιά σε γενιά. Οι ήρωες του Όμηρου πίνουν οίνο από κρατήρες, ο Ησίοδος δίνει την σωστή αναλογία κράσεως –ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού-, ο Αλκαίος κι ο Ανακρέων υμνούν το κρασί στα συμποτικά τους ποιήματα, ο Πλάτωνας κι ο Ξενοφώντας το συζητούν στα ‘Συμπόσιά’ τους, ο Αθήναιος αναφέρει ονομαστούς οίνους της αρχαιότητας.

Στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια η διονυσιακή παράδοση συνεχίζεται αμείωτη. Το κρασί εξ άλλου εκτός από τελετουργικό και ποτό τέρψης είναι γιατρικό, αντισηπτικό και το κυριότερο, απολυμαντικό για το νερό.

Στο Βυζάντιο ο Διόνυσος διώχνεται από το νέο θεό, του κληροδοτεί όμως όλα του τα σύμβολα. Τώρα πια ο Χριστός είναι η άμπελος και το κρασί ενώνει τη βιβλική με την ελληνική παράδοση. Ο οίνος κατέχει σημαντική θέση στην Θεία Ευχαριστία, οι βυζαντινοί άρχοντες μιμούνται τους ομηρικούς ήρωες στα συμπόσιά τους. Ο τρύγος είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές, ο λαός επισκέπτεται τα καπηλειά και τις ταβέρνες και στην Κωνσταντινούπολη καταφθάνουν τα καλύτερα κρασιά της αυτοκρατορίας. Το θείο ποτό είναι πάντα παρόν στη ζωή των ανθρώπων.

Όμως Ελλάδα δε σημαίνει μόνο κρασί…από αμπέλια. Στον Ρόδοινο, ένα ελαφρώς ημίγλυκο κρασί από ρόδι 11,5% alc. και παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες, θα βρείτε μία υπέροχη εναλλακτική, κατάλληλη για κάθε είδους περίσταση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στις ελληνικές, αλκοολικές δημιουργίες, δε μπορούμε να μη σταθούμε και σε τοπικά λικέρ από το όμορφο νησί της Λέρου και της Νισύρου, με αρώματα από βασιλικό, μαντζουράνα και μελισσόχορτο, ως και αρμπαρόριζα και παραδοσιακή σουμάδα.

[]
10% Έκπτωση


Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και κέρδισε κουπόνι έκπτωσης 10% για την πρώτη σου αγορά! Επωφελήσου τώρα!
    ΕΓΓΡΑΦΗ