Ελληνικό Μέλι
Το μέλι είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με μεγάλη αναγνώριση διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητας, της θαυμάσιας γεύσης και του εξαιρετικού αρώματός του. Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας, η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας και ο παραδοσιακός τρόπος της μελισσοκομίας προσφέρουν πυκνόρρευστο μέλι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμο για την υγεία. Το μέλι είναι φυσική τροφή με μεγάλη βιολογική αξία. Είναι το σημαντικότερο γλυκαντικό στοιχείο της περίφημης μεσογειακής δίαιτας. Μια κουταλιά μέλι περιέχει μόνο 21 θερμίδες και έχει 30% περισσότερη γλυκαντική δύναμη από μια κουταλιά ζάχαρη. Τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά και απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό δίνοντας γρήγορη πηγή ενέργειας ενώ προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση με λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα λιπαρά γλυκά και τα διάφορα σνακ.
Για την παραγωγή ενός κιλού μέλι οι μέλισσες επισκέπτονται πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φυτά. Η ποιότητα του μελιού επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τα είδη των φυτών που επισκέπτονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ελληνικό μέλι οφείλει το μοναδικό άρωμα και την γεύση του στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής γης αποτελείται από δάση και άγρια οικοσυστήματα. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 είδη. Τα ενδημικά φυτά της Ελλάδας είναι 742, περίπου το 15% της χλωρίδας και πολλά από αυτά είναι αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, που μεταφέρουν τις ιδιότητές τους στο ελληνικό μέλι.
Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή μελιού, αυτή είναι γύρω στους 20.000 τόνους τον χρόνο, καθιστώντας την στους πρωτοπόρους παραγωγής σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν σήμερα 23.000 μελισσοκόμοι – οι 5.000 επαγγελματίες – που φροντίζουν 1.400.000 μελισσοσμήνη σε κυψέλες τύπου «Langstroth», και είναι οργανωμένοι σε συνεταιριστικές οργανώσεις και συλλόγους σε όλη την χώρα, αφού η ελληνική φύση δίνει την δυνατότητα για την παραγωγή μελιού σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Μύθοι, Αρχαιότητα και Ιστορία του…
Η διατροφική αξία του μελιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία ήταν ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνη. Μόλις γεννήθηκε, ο Ερμής τον πήγε στην Γαία και τις Ώρες για να τον αναθρέψουν. Αυτές έσταζαν στα χείλη του νέκταρ και αμβροσία κάνοντάς τον αθάνατο. Το νέκταρ είναι ο σακχαρούχος χυμός των ανθέων, που συλλέγουν οι μέλισσες και τον μετατρέπουν σε μέλι. Στην αρχαιότητα το νέκταρ ήταν το ποτό και η αμβροσία η τροφή των θεών.
Ο μύθος θυμίζει τον τρόπο, με τον οποίο η μέλισσα από εργάτρια γίνεται η βασίλισσα του σμήνους. Όταν ο Αρισταίος μεγάλωσε, διδάχθηκε από τις Μούσες τη μαντική και την ιατρική και από τις Νύμφες την καλλιέργεια του αμπελιού και της ελιάς, καθώς και τη μελισσοκομία. Τιμήθηκε ιδιαίτερα στην Αρκαδία, στην κεντρική Πελοπόννησο, και στο νησί Κέα των Κυκλάδων, όπου, ανάμεσα στα άλλα, δίδαξε στους κατοίκους τη μελισσοκομία. Στην Κέα, ο Αρισταίος και η
μέλισσα απεικονίστηκαν σε νομίσματα των πόλεων Ιουλίς, Καρθαία και Κορησσία.
Ο πρώτος που μελέτησε επιστημονικά τη μέλισσα ήταν ο Αριστοτέλης, ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι ως βασική τροφή σε όλους τους ασθενείς και ο Δημόκριτος θεωρούσε το μέλι απαραίτητο για να είναι οι άνθρωποι υγιείς και να ζουν περισσότερο. Το μέλι ήταν η κύρια τροφή του Πυθαγόρα και των μαθητών του, ενώ υπάρχουν αναφορές του ποιητή Ησιόδου στους «σίμβλους», όπως ονομάζονταν οι κυψέλες εκείνη την εποχή. Η κυψέλη με τα κινητά πλαίσια χρησιμοποιείτο στην αρχαία Ελλάδα. Συγκεκριμένα στα Κύθηρα, οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούσαν μια κυψέλη, που είναι πρόδρομος της σύγχρονης ευρωπαϊκής κυψέλης με το κινητό πλαίσιο, ανακάλυψη του Αμερικανού Lorenzo Lorraine Langstroth.
Οι διάφοροι τύποι Μελιού
Για να διασφαλιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδών του μελιού που συλλέγονται στην Ελλάδα, έχει καθιερωθεί η ταυτοποίηση οκτώ τύπων μελιού: πεύκο, ελάτη, καστανιά, ερείκη, θυμάρι, πορτοκαλιά, βαμβάκι και ηλίανθος.
Σε κάθε τύπο υπάρχουν χαρακτηριστικά από δεκάδες φυτά – αγριολούλουδα, βότανα και δένδρα. Το όνομα του μελιού δίνεται από τον τύπο του φυτού που υπερέχει. Γενικά, μπορούμε να πούμε πως το μέλι που παράγεται στην Ελλάδα διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: μέλι ανθέων ή νέκταρος, το οποίο παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (θυμάρι, πορτοκάλι, ερείκη, βαμβάκι, ηλίανθο και μίγματα από τα αρωματικά βότανα και αγριολούλουδα της Ελλάδας)
Εξαιρετικό μέλι δίνουν το θυμάρι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η φιλύρα, η πορτοκαλιά και η ροβίνια. Στην Ελλάδα καλύτερο μέλι θεωρείται το θυμαρίσιο που αποτελεί και το 15% της συνολικής παραγωγής!
Σας προτέινουμε το Θυμαρίσιο Μέλι Λέρου Άρτεμις, ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας!