Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε και πώς έχει ξεκινήσει αυτό το έθιμο;
Η Τσικνοπέμπτη 2020 ήρθε! Όλοι έχουμε έτοιμες τη λίστα για όλα αυτά που πρέπει να προμηθευτούμε για να κάνουμε ένα υπέροχο τραπέζι. Η ημέρα αυτή είναι η απόλυτη γιορτή για τους κρεατοφάγους και για όλους βέβαια που απλά λατρεύουν το πολύ φαί.
Τί γιορτάζουμε όμως τη μέρα αυτή, και πώς έχει ξεκινήσει αυτό το έθιμο;
Ας δούμε πολύ σύντομα λοιπόν, με όλα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουμε για μία από τις πιο σημαντικές κρεατοφαγικές ημέρες!
Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, αν και συνδέεται με παραδόσεις ακόμα πιο παλιές, τις Διονυσιακές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την ευφορία της γης την άνοιξη στο έτος που έρχεται. Γίνεται ημέρα Πέμπτη (εξ ου και το όνομα) λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες για την Εκκλησία ενώ επίσης, επειδή γίνεται τη δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την συγκεκριμένη μέρα την αποκαλούμε και Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή ενώ ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου.
Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πιστοί για να μην μπαίνουν σε πειρασμό κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής (πάντα σύμφωνα με την παράδοση), καθάριζαν τα ψυγεία τους από ότι κρέας είχαν ή έτρωγαν όσο κρέας ήθελαν για να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αντέξουν στη μεγάλη νηστεία!
Γενικά, την ημέρα αυτή σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά της Ελλάδας. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, δηλαδή της Τυρινής και της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια των Αθηναίων, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην περιοχή την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους τους.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι πολλές και διαφορετικές οι παραδόσεις που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή για τον εορτασμό της ημέρας. Χαρακτηριστικά λοιπόν, στην Ξάνθη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Αποκριάς), ενώ στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.
Κάθε κομμάτι της Ελλάδας γιορτάζει με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο μία από τις πιο αγαπητές «γιορτές» του έτους, πάντα με το συνδυασμό παράδοσης, καλού φαγητού και ποτού και χωρίς να ξεχνάμε την αγαπητή παρέα με την οποία θα το απολαύσουν.